home despre noi contact  
 
 

Perseus

 

consilierul tau in afaceri

 

consultanta afaceri   consultanta marketing   optimizare seo   portaluri web

 
 
 
Arhiva articole:

 

27-Feb-2010: Exportul, principala cale de a creste o afacere in 2010

Asa cum am mentionat in articolul publicat la inceputul lunii ianuarie numarul de firme inchise din 2009 a fost in crestere fata de anul precedent cu peste 1000%. Potrivit ONRC numărul cererilor de publicare pentru actele de procedura emise de instantele judecatoresti si practicienii in insolventă si publicate in BPI in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2009 a fost de 49.428. Cu alte cuvinte potrivit estimarilor provizorii din peste 128.000 firme inchise in 2009 cca. 39% au dat faliment. Este pentru prima data din 1990 si pana acum cand Romania trece printr-o astfel de criza.

“Crizele economice sunt urmate de crize de productie”. Este o afirmatie facuta de multi economisti, ce o veti auzi si de la consultantii care se ocupa cu dezvoltarea afacerilor. Multi consultanti de afaceri sunt convinsi ca anul 2010 va fi un an de relansare a economiei, an in care o parte din firme vor iesi intarite dupa criza. Valul fara precedent de falimente a lansat oportunitati in multe domenii ale economiei, oportunitati pe care unii le vor specula. Cele mai afectate sectoare au fost constructiile, comertul cu ridicata si o mare parte a serviciilor. Aceste falimente si frica celor ramasi de a lucra cu stocuri mari a facut ca pe piata sa se simta deja lipsa de produse/servicii. Daca intrati in supermarketuri veti gasi o marfa mai putin variata decat anul trecut iar daca contactati firme specializate si solicitati anumite produse “mai de nisa” veti constata ca produsele nu exista pe stoc iar importatorii sau dealerii acestora nu stiu sa va spuna exact cand aceste produse vor deveni disponibile. Chiar daca pentru “supravietuitori’ va fi mai bine datorita disparitiei concurentei numarul celor care se vor putea bucura va fi mic. Somajul este in continuare mare, salariile au scazut iar bancile intentioneaza ca in 2010 sa finanteze mai mult achizitia de imobile si mai putin “nevoile personale”.

Anul 2010 va fi un an dificil pentru marea majoritate a intreprinzatorilor. Inceputul anului se pare ca este dezastrous. Peste 2.000 de firme au intrat in insolventa in ianuarie 2010, cu aproape 10% mai multe decat in decembrie 2009. In curand vor apare situatii de insolventa la companiile mari pentru ca lumea a incercat sa amane cat mai mult inchiderea unor astfel de firme. Cel mai important aspect insa este acela ca statul roman va trebui sa isi reduca cheltuielile, ca sa respecte acordul cu FMI, iar acest lucru va afecta in buna masura economia deoarece multe din firmele cu numar mare de angajati fac afaceri cu statul. Tinand cont de reducerile de personal pe care la va face statul precum si reducerile ce vor fi facute de firmele care fac afaceri cu statul se estimeaza o scadere generala a consumului. In calitate de consultant de afaceri va atragem atentia ca dupa parerea noastra relansarea creditarii in sectorul imobiliar si infuzia de capital strain previzionata pentru 2010 nu este suficienta pentru a compensa scaderea generala a consumului. Ca urmare singura speranta pentru multe firme va ramane tot EXPORTUL.

In ultima vreme s-a trecut de la exporturile de produse brute, metal, lemn si petrol la produsele cu valoare adaugata, precum masinile si telefoanele mobile. Pe langa exporturile de produse finite au crescut si exporturile de semifabricate si componente. Este timpul insa ca tot mai multe firme sa se orienteze catre export. Nu este simplu deoarece foarte putine firme romanesti isi permit sa livreze produse cu plata pe termen lung iar bancile nu sprijina in nici un fel aceste firme. Chiar daca este greu este insa singura solutie. Acest lucru a fost recunoscut si de actualul ministru de finante care a facut apel la consilierii economici externi ai Romaniei ca sa lase deoparte aroganta si sa trateze in mod egal toti intreprizatorii romani, pentru a ajuta la revigorarea exportului si scoaterea Romaniei din criza. Ministrul Finantelor a subliniat ca sunt puţine sanse ca Rom�nia sa aiba o crestere economica solida pe termen lung fara o majorare solida, tot pe termen lung, a exporturilor. Aceleasi idei au fost prezentate intr-o alta conferinta si de Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Lasand la o parte sfaturile guvernantilor sfatul nostru este sa va concentarti asupra exportului. Incercati in primul rand sa va concentrati atentia asupra exportului de servicii. Nu uitati ca marea majoritate a productiei la nivel global se concentreaza in zona asiatica iar pentru noi, pe termen lung, sansa sunt serviciile si comertul. Dar pana sa ajungem acolo incercati si exportul de produse.

Succes !

 
 
 
 

© Perseus SRL   SEO by: www.perseus.ro

conditii de utilizare  | memoreaza acest site